Amennyiben észrevétele van vagy hibát észlel, kérjük küldjön e-mailt!

Sorrend időben: csökkenő / növekvő
  • Előző
  • Következő
8 / 26 oldal
 hozzászólás/lap
2013. aug. 11. 12:38 | 276/381
Erre a filmre csak 10-essel lehet szavazni
2013. júl. 26. 23:25 | 275/381
Már a regényt olvasva is egyértelmű: ez a történet igényli, hogy filmvászonra vigyék. Nincs mit mondani. Ez egy remekmű.

9/10
2013. márc. 07. 08:42 | 274/381
kedvenc.
ez is beteg film mindenfele tekintetben tehat kedvenc.
nickolson hajjal! mar erdemes megnezni!
nagyon szeretheto! csak ugye a konyv es a film vege nem egyezik meg.
2013. feb. 11. 14:25 | 273/381
Media Markt. :)
2012. dec. 30. 22:57 | 272/381
Wow.
Tetszett ez a komment.
2012. dec. 30. 22:14 | 271/381
Egészség! Finom a rágó.
2012. dec. 26. 13:47 | 270/381
Érdekes film volt, nagyon elgondolkodtató. A színészi játék zseniális, ilyet a mai filmekben nem nagyon látni, megérdemelten kapta azt az 5oscart. Nálam is 10-es.
2012. nov. 27. 22:52 | 269/381
10/10.Óriási,és a könyv is !
2012. szept. 21. 16:16 | 268/381
Akkor majd mindenképpen elolvasom a regényt, ha sikerül hozzájutnom valahogy.
2012. szept. 21. 16:13 | 267/381
A regény is kiváló de a film sem marad el mögötte. Ami a végét illeti-nem happy-end de nem is lesújtó. Tragikus és felemelő egyszerre. Csodálatos regény és film.
2012. szept. 21. 15:46 | 266/381
Szerintem fantasztikus film. Mondom ezt úgy, hogy a regényt sosem olvastam, tehát nem tudom ahhoz hasonlítani. Vétek lett volna kihagyni, mert tényleg zseniálisak a színészek, a történet érdekes, a vége pedig... nos, nem happy end, de nem is várja az ember, hogy jó vége legyen a történetnek. Egy szó, mint száz, a legjobb filmek egyike, amiket eddig életemben láttam.
2012. szept. 21. 15:12 | 265/381
Felbukkant a film az eredeti, pannóniás szinkronnal, amiben Nicholson hangja Újréti László: http://youtu.be/0FupUA8I3m8
2012. máj. 08. 19:03 | 264/381
FőfilmBolond.

A játék nagymestere, a kártyában a Jolie Joker. A mindenre jó lap a "legyen" szó – értelem – szinonimája. Amihez illesztem az lesz. A teljesség megfoghatatlan játéklapja.

Ez a McMurphy az igaz bolond. Szellem. Szabad. Egyéniség. Őszinte. Nincs rács, nincs korlát, nincs semmi akadály. ( Száma: 0?, 1, 22?)
Motivációjának alapja a pozitív szándék: a Játék, a buli, a kreativitás, a közösség, az erosz… Férfi alakzat.

Ratched nővér a másik bolond (őrült). Anyag. Fogoly. Személytelen. Hazug. Korlátolt, mindentől retteg, ami nem szokásos. (Száma: 2, 5, 10, 15)
Motivációjának alapja – (minek is?) – a megfelelés – (minek is?): Unalom, közöny, ego, frigiditás… Nő alakzat.

Ha ez a két bolond, a pozitív és a negatív találkozik kő kövön nem maradhat, nem kérdés!

Murpy törvénye szerint, ami elromolhat el is romlik! Vicces. Igaz.
Bolondos mondás, és aki ezzel nem él együtt, vagy nem tud együtt élni itt az anyagvilágban az Őrült.

("Bolondok" filmekből: Han Solo, Forest Gump, Rupert Pupkin, Quentin aki Montarge-ból való, John Keating, Bruno, Larry Flint, Alvy Singer, id. Szamba Otto…)

*** Spoiler ***
McM nem bűnöző. Ez nagyon fontos, mivel fennebb a film leírásában – ráadásul – "lekistílűzik".

Verekedős. És mivel sokadszor van a bíróságon ugyan azért - valszeg' az igazságért áll ki -, ezért felmerül, a társadalom számára konform-e az elmeállapota. Tehát nem bűnöző, csak pont olyan, vagy hasonló bolond, mint Quanten Montarzsiból.

A kontroll teljes hiánya.
Cselekedetek a mezsgyén vannak ugyan, de a mögöttes szándék soha nem ártó.
Ártani tehát nem árt, mert tetteinek indítéka a pozitív gondolatok irányából áramlik. Nem árt, de a világ nem tudja tolerálni a kedélyét, a vidámságát, életszeretetét, mosolyát. Mindenkivel kijön, csak az önkénnyel, a hatalommal, az erőszakkal nem.

Az első ülésen, a pozitív neurotikusok és a negatív neurotikusok - remekül szétválasztva - jót vitatkoznak - Istenről. A bolond, aki belecseppen ebbe: nem is érti miről van szó. Ő bolond. A többiek Őrületéhez – Ratchied nővér a legveszélyesebb is ide tartozik –, kétség sem fér. A Bolond fejében minden pont annyira egyszerű, mint amennyire bonyolult. Éppen ezért röhög ki mindenkit, aki komolyabban veszi magát, mint amennyire kellene. Az ott ülő "karaktereket", a felvett szerepekkel bajlódó társait, "beakadt" (szamszara) gondolatok foglyait, értelmezni sem tudja. Mint minden rendes bolond szabad és független marad. Éppen ezért tud létezni, és nem csak úgy simán élni.

A bolonddal nem lehet kiszúrni, mindig feltalálja magát. Éppen ezért mindig övé a morális igazság.
A baseball meccs közvetítése, jól példázza a Bolond magatartását: picit térjünk el a szabálytól – lévén csak megbeszélés kérdése – és mindenkinek jó. Aki ezt ostobán, igazságtalanul felülírja, annak nekimegy: nincs lehetetlen! Annak is nekifut, aminek senki soha, azt is megszervezi, amit senki soha, és véghez viszi, amit addig senki soha. Nem lehet legyőzni, mert az igazság, ami az oldalára kerül, felemeli... Mint a kezét a "katatón" Indián.

A Bolond mindent megpróbál, hiszen nincs lehetetlen csak tehetetlen. A zuhanytömböt is fel akarja emelni, mivel érzi magár olyan erősnek. De azt biztosan tudja, hogy fellehet, ha Ő nem is tudja.

Ez a Bolond tragédiája: a segítség .

Azt soha nem kap. A Bolond nem kaphat, hiszen mindenki számára Bolond. Pedig a segítség az emberi közösség egyik legfontosabb alapja. (lenne).
Csak föntről kaphat. A megváltásból, a szellemtől jöhet segítség máshonnan nem. A szellem, a spirituális lény – nevezhetjük Istennek is - megtestesítője a Főnök, az Indián, aki szintén nem ide az anyagvilágba való (a filmben: pasztellrózsaszín diliház), de az Indián mentalitásba belegondolva tök mindegy, hogy kint vagy bent él: sehol sem szabad, kint is bent is rab marad. Inkább néma, lelassul, megszok', beletöröd', de nem veszti el jelenlétét (később a miért). És ha a könyvet veszem, ugye Ő a Történet mesélője…

Remekül van felépítve, az ápoltak viszonya Ratchid nővérrel (férfi-nő viszony). Minden paciens vagy a mamától retteg, vagy a feleségétől , vagy a nőktől általában, vagy szex mániások, ami ugye a másik véglet, de véglet. Úgy egyáltalán attól a nőtől, akit Retchit nővér egyként képvisel, aki Őket álságos, hazug kedvessége mögül álnok mosollyal "gyógyítja" a világ szabályai szerint. Bár szavai feloldozásról beszélnek, nyomasztó lelki terrort árasztanak. A Nővér minden Dialógusban érthető, racionális és a Férfi mégis falra mászik tőle… A Bolond az Igazi kihívója, mivel Ő nem fél semmitől és senkitől.

A bolond akkor is bolondozik, ha bajban van. A kedvét azért nem szegi semmi, mivel minden egy játék. Az elektro sokk is. Kibírom, hiszen szabad vagyok és a lelkem az enyém: azt meg nem veheti el tőlem senki!
Amikor visszatér is Bolondozik. És már nem középre ül a pozitív neurotikusok és a negatív neurotikusok közé, hanem a pozitív neurotikus közepébe – a filozófus és a térítő közé. Az Ő helye ehhez van a legközelebb.

A Bolond másik nagy "tragédiája" az igazságért folytatott harca.

Ott van, ahol dolga van. Létének eleme a most és itt. Nincs terv, vagy ami van, az azonnal fölülírható, ha igazságról, ha a barátságról van szó és annak ügyében kell eljárni.

Billy Bibbit nem dadog. Egy mámoros este után, amikor nem a MAMMA dönt helyette, feltámad, életre kel, férfivé válik, és nevet és mosolyog és viccel és kapcsolata lesz a világgal…
Erre jön a MAMMA legjobb barátnője és Ratchied nővér visszagyalázza oda ahonnan megszabadult. Nem bírja…
A Bolond sem. Az esztelen terror ellen lázad és szabadságot követel. Minden forradalmár – a Bolondok többsége forradalmár (nem politikai értelemben FONTOS!), vagy művész – az igazságot akarja, az alapelvet. Ha ez sérül, érzete nem gátolja semmiben… Így helyes. Csak reménykedhetünk, hogy van legalább egy valaki, aki az életben így kiáll értünk… Még halálunk után is…

Akire számíthatunk a Főnök. Az Indián. Ha szerencsénk van, minket is lesz valaki, aki megszabadít attól, hogy személyiség, egyéniség nélküli életet éljünk.

Az Indián megvalósítja életben tartja, a Bolondot. Nem hagyja legyőzni. Elviszi magával McM lelkét, hiszen a szája előtt elhúzza a kezét, megmarkolva a lelket, amit kilehel.

Beigazolva a Bolond összes igazát, megszöknek az őrületből a szabadság felé, közösen, együtt…(Tarrot lapok és leírásuk: http://www.astrologia.hu/doc/hamvas_tarot.pdf
A lapok "értelmi helye": http://4.bp.blogspot.com/_TvC8izj4_9o/TNqB7guP3gI/AAAAAAAAA1k/2FyZc3twHMY/s1600/aa-Kabbalah-9-9-10.jpg)
2012. ápr. 24. 23:29 | 263/381
A film látványos, a kötet elgondolkodtató.
2012. márc. 28. 23:14 | 262/381
Sztem ennyi belefér. Engem speciel érdekel a részletezés, ugyanis az egyik kedvencem e film és azon belül a Főnök!
  • Előző
  • Következő
8 / 26 oldal
 hozzászólás/lap